Motivas Bloggar

Proteinproppade kärleksmums

Kakbak behöver inte betyda massa smör, vetemjöl & strösocker för att smaklökarna ska börja vicka på höfterna, dessa kakor kan ätas med extra gott samvete och passar perfekt att ta till kvällsfikat, efter träningspasset eller när man bara är sugen på något gott. 

Valet av protein? Det är viktigt att ta just casein då det binder vätskan och gör smeten kladdig. Har man inte kokos/choklad-smak så ta något annat men med någon form av choklad.

Vill man ha just det jag använt (SUPERGOTT)  finns det att köpa på proteinbolaget.se. Vill man sedan ha lite rabatt på det hela går man in på min instagram "LouiseLolloJohansson" och följer länken i biografin, glöm inte uppge rabattkoden "PBLOLLO" så dras 10-20% på hela köpet. Koden gäller såklart även på resterande sortiment. 

 

Ingredienser:

3 skopor casein-protein (jag använder kokos-choklad från SS Nutrition)

1dl mandelmjöl

2msk kokosmjöl

2tsk bakpulver

1msk kakao

1msk sötströ eller 2st steviadroppar.

1 ägg

1dl äggvita (3st äggvitor)

2dl kokosmjölk/lättmjölk

kokos att strö över hela härligheten.

 

Gör såhär:

Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt sedan ägg, äggvita & mjölk och blanda ihop väl.

Klä en ugnsform, ca 20*20cm med bakplåtspapper och tryck ut smeten (smaka inte, risken är stor att det inte finns något kvar sen ;)

Strö riven kokos över hela kakan

Grädda i mitten utav ugnen på 180 grader i ca. 12-15 minuter.

Låt kaka  vila och svalna så den "sätter sig" innan du skär i den.

 

Om du delar kakan i 9 bitar får varje bit följande näringsvärde:

89 kalorier

11g protein

3g kolhydrater

3g fett

 

Ät och njut - Trevlig helg!

// Lollo

 

 

 

Kycklingpaj med spenat & soltorkade tomater

Tja tja! 

På tok förlängesedan va? Nu ska det bli ordning och reda igen!

Vi piggar upp denna gråmulna tisdag mitt i veckan med ett smarrigt middagstips. Paj är ju rätt underskattat har jag insett, man kan fylla med precis vad som, passar perfekt att ha i lunchlådan och under tiden den står i ugnen hinner man städa och diska undan - perfekt! 

Denna pajdegen är fri från gluten & smör men blir ändå väldigt bra. Fett måste man dock ha lite så smöret ersattes med ett bättre alternativ - kokosolja. Vetemjölet blev ersatt med något mer proteinrikt och som enligt mig smakar bättre - sojamjöl & pofiber. Båda finns i nästan alla butiker, risenta har en bra variant av sojamjöl och pofiber hittar man i glutenhyllan.

 

Ingredienser: en mindre paj, 4 portioner.

Pajdeg:

1 ägg

2 äggvitor

1dl keso

1 msk kokosolja

1 dl pofiber

1/2 msk fiberhusk

4 msk sojamjöl

1 msk sesamfrön

salt & peppar

 

Fyllning:

600g tärnad kyckling eller kycklingfärs

200g färsk bladspenat

8 soltorkade tomater i olja

10cm purjolök

2 paprikor, röd eller gul

3 dl matkvarg (Valio har en bra, annars går creme fraiche bra)

1 ägg

2 msk pesto rosso

1 msk tomatpuré 

1 msk kyckling eller grönsaksbuljong

En knippe basilika

Riven ost att toppa med

kryddor: vitlökspulver, paprika, svartpeppar - salt vid behov.

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200g 

Börja med pajdegen, vispa ihop ägg, äggvita & keso noga. Tillsätt resten utav ingredienserna och knåda ihop till en deg, blir den för lös så ta i lite mer sojamjöl. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda sedan detta i ca. 15 minuter.

 

Under tiden pajskalet förgräddas gör fyllningen.

Stek kycklingen. Hacka soltorkade tomater, paprika, purjolök, basilika och vänd ner tillsammans med spenaten, fräs ihop en stund och tillsätt sedan matkvarg, pesto rosso, tomatpuré & buljong/fond. I med kryddorna, snåla inte nu och låt puttra någon minut, smaka av om det behövs salt, detta beror på vad man har för buljong eller fond. Till sist knäck i ett ägg och rör om under tiden, häll fyllningen i pajskalet, toppa med riven ost och grädda sedan 20 minuter.

 

Servera pajen med vitlökssås och en god sallad - ett tips! En blandad grönsallad, fikon, oliver, feta/getost, svartpeppar & en skvätt olivolja passar perfekt till denna paj. 

 

Smaklig måltid :D

// Lollo

 

 

 

Mango Frozen Yoghurt

Tja Tja!

Sommar, sol och GLASS i stora lass?! Ja tänka sig att denna glassen kan man faktiskt äta ett stort lass utav då den både är hälsosam och fräsch och med de där goa röda gubbarna till är det en perfekt efterrätt att bjuda på när man ställer till med bjudningar och grillfester som hör sommaren till. Åhh ja föresten... man behöver inte ha någon bjudning eller tillställning, för glass passar perfekt i alla lägen :)

 

Ingredienser: 4 portioner (eller ett stort lass)

500g Frusen mango

500g Grekisk yoghurt

200g Smaksatt kvarg, antingen Skånemejeriers Ananas/kokos eller Lindahls Mango/ananas.

1 tsk Pressad limesaft

1msk Honung

 

Gör så här:

Häll allt i en bunke och mixa med stavmixer tills det är en slät massa. Häll allt i en glassmaskin och kör i ca 45 minuter. Om man inte har en glassmaskin - lägg smeten i en burk och stoppa in i frysen, ta ut då och då rör runt så iskristallerna delas, det är då lagom att servera efter ungefär två timmar.

Servera med jordgubbar, ät, njut och se till att ha en riktigt fantastisk sommar.

// Lollo

 

 

Proteinspäckad smulpaj

Tja!

Mors dag idag ju, och dagen till ära har jag experimenterat ihop en smulpaj med rabarber och jordgubbar. Nu i vanlig ordning har ni nog lärt er att jag inte bakar något på vanligt vis, utan här trycker vi i så mycket protein och nyttigheter som möjligt :) 

Nu är det rabarbersäsong så att det blev just rabarber var givet - MEN nästa gång blir det med blåbär som är min favorit, rabarber kan ha en tendens till att bli lite... hmm...strävt?! Ja ni fattar och just av den anledningen hade jag i de där söta goda jordgubbarna.

 

Ingredienser

Ca. 500g rabarber (mer om man har en stor pajform)

1/2 Liter jordgubbar - svenska, se till att hitta några som inte är så vattninga!

2 dl Kaseinprotein, Jag använder Tyngres vaniljdrömmar

1 dl Mandelmjöl

3 msk Kokosmjöl

1/2 dl (ca. 30st) grovhackade hasselnötter

2 msk Rostade solroskärnor

4 msk Sötströ, ICAs är bäst!

Ca. 2 dl Vatten - beror lite på vilket protein man använder

2 msk Kokosolja

2 msk Fibersirap (eller mer kokosolja+vaniljpulver+sötning)

Kardemumma, kanel & vaniljpulver.

 

Gör så här:

Skala och ansa rabarberna, skär i små bitar och blanda ihop med hackade jordgubbar, 2 msk av kaseinet (för att binda eventuell vätska) hälften utav sötströet, kanel, kardemumma och vaniljpulvret. Fyll en pajform med frukten och stoppa in i ugnen - 15 minuter på 175 grader.

Under tiden gör du smuldegen, blanda först ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp fibersirapen och kokosoljan i en liten kastrull, häll sedan ner detta i bunken med de torra ingredienserna och blanda runt väl. Tillsätt till sist vattnet, häll inte i allt från början utan börja med hälften och häll sedan i lite i taget tills du har en smulig deg. (OBS! VARNING! Degen är VANSINNIGT god så provsmaka inte! Risken är då stor att det inte finns något kvar till pajen ;)

Täck sedan rabarberna & jordgubbarna med smultäcket, grädda  pajen igen ca 20 minuter på 175 grader eller tills den är fint gyllenbrun och degen är fast och lite knaprig.

 

Jag serverade pajen med proteinpudding av vaniljsmak - rysligt gott och en riktigt höjdarkombo! 

Må gott & ÄT GOTT, och ge Morsan en extra kram idag! 

Lollo

 

Utveckling

Hej på er!

Det har varit lite sparsamt med bloggande på sistone då jag har haft väldigt mycket bokningar och mindre tid för detta.

Jag önskar att alla som är intresserade av träning kollar på detta klippet.
Charly Weibel “Head of Sports science for the German Ski Federation”
Varför väljer Tyskland att applicera 3D-Träning för sina skidåkare?
https://www.youtube.com/watch?v=7bNTmaArtOo&feature=youtu.be

 

Seth Ronland och Andreas Öhgren har spridit tankeprocessen bakom utbildningen 3D-Funktion och konceptet 3D-Träning runt om i landet.
Detta klippet är ifrån Tyskland där dom ganska nyligen varit och hållit utbildning.
3D-Träning sprider sig runt om i världen och reaktionen ifrån Charly Weibel som pratar i klippet är som hos alla andra som väljer att lyssna.
Träning för rehabilitering, prehabilitering och fysträning måste anta detta logiska resonemang. Övningar måste vara i 3 plan och vi måste träna för verkligheten…om vi vill bli bäst!

 

Är du idrottare och ännu inte har börjat så är min fråga, vad väntar du på?
Är du ansvarig för fysträningen för idrottande individer så är det samma fråga…

 

Till sist…Grattis till Tre Kronor som tog VM-Guld igår! :)
Och gissa vilken typ av fysträning nästan alla i det laget kör numera..? 3D-Träning! :)

Kokosplättar

Ett mättande mellis eller en lyxigare frukost? Dessa gluten & mjölkfria kokosplättar är ett perfekt alternativ till de annars vanliga plättarna eller pannkakorna. Vad man vill ha till bestämmer man själv, jag kör på vaniljkvarg & hallonsylt (Önos har en variant som är sockerfri och lågkalori som smakar mumma) men vill man lyxa till det riktigt ordentligt så kan man ju slå till på grädde och färska bär.

 

Ingredienser:

2ägg

1dl kokosmjölk

2msk kokosmjöl

1msk kokosflingor

3/4msk fiberhusk

1/2tsk bakpulver

1krm vaniljpulver eller 2 steviadroppar med vaniljsmak.

Kokosolja att steka i

 

Gör såhär:

Vispa ihop ägg och kokosmjölk. 

Blanda ihop alla torra ingredienser och vispa sedan ihop allt, låt meten "vila" 10 minuter, är den på tok för fast så tillsätt lite lite kokosmjölk. 

Hetta upp en stekpanna och pensla med kokosoljan. Klicka ut smeten och platta ner den lite med en sked så de blir runda och fina, smeten blir ganska fast - inga konstigheter. Stek plättarna på medelhög värme ca. 2 minuter på varje sida - Lätt som en plätt :)

 

Smaklig spis!

Lollo

Vitkålsgratäng

Såhär lediga soliga dagar är det nog många som drar fram grillen och steker på en riktigt god köttbit, här är ett bra alternativt till den så klassiska potatisgratängen som går minst lika bra att förbereda dagen innan den stora grillfesten, jag lagade själv denna till min familj igår och Mamma utbrast "Det här var ju riktigt gott :D" - toppbetyg! 

Hemlighten till att den blir så härligt krämig är keson, och jag lovar... det smakar inte det minsta keso i slutändan.

 

Ingredienser:

1 stor gratäng, 6 personer.

 

1/2 stort vitkålshuvud 

1 stor morot

3dl matgrädde valfri fetthalt - jag kör på milda mat 4% som fungerar utmärkt.

1dl lättcremefraiche, antingen vitlök/parmesan eller franska örter.

150g keso

1 vitlöksklyfta

1/2dl hackad persilja

1msk kokosolja eller olivolja.

Kryddor efter smak: örtsalt, svartpeppar, persilade

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader, gärna varmluft! 

Strimla vitkålen, riv moroten grovt och pressa vitlöksklyftan i en stor stekpanna och fräs i oljan tills det börjar bli mjukt, ungefär 5-10 minuter. 

Tillsätt matgrädde, keso, créme fraiche & smaka av med kryddorna. Låt puttra ytterligare 5 minuter på svag värme innan hela röran hälls i en ugnsform.

Grädda gratängen i 45 minuter, servera med en köttbit och en stor härlig fräsch sallad!

 

smaklig spis!

Lollo

 

 

Variation

Variation är nyckeln till mycket här i livet!
Om vi pratar om fysisk rörelsehälsa så vet vi att det inte är särskilt hälsosamt att ständigt upprepa samma rörelsemönster.
Detta är en av flera anledningar till varför träning med platform 9 från Procedos är så bra eftersom den hjälper oss att variera fotpositioner, steglängder, riktningar osv på ett medveten men ändå omedvetet sätt.

 

 

Tidigare inlägg har jag skrivit om det som borde vara självklart för alla, nämligen grundprincipen att vi blir bra på det vi tränar.
Att variera sina rörelser i träningen kommer då innebära att vi blir bra på många olika saker och får därför ett större spektrum av rörelser som vi kan göra utan onödigt slitage på kroppen men också ett större spektrum av rörelser där vi verkligen kan prestera!
De flesta idrotter är på ett vis kaos om vi tänker rörelser.
Beroende på vilken idrott vi pratar så finns det naturligtvis mönster som alltid kommer vara likadana men väldigt sällan kommer rörelserna vara identiska.
Så oavsett idrott kommer alla dra stor nytta av att ha ett stort spektrum av fotpositioner att kunna hoppa ifrån eller olika handpositioner att kunna pressa eller dra ifrån och så vidare med alla våra rörelser.
Det är väldigt logiskt och jag tror att alla förstår den tankeprocessen egentligen.

 

 

 

Alla människor i världen är däremot inte idrottare.
Men om idrott är kaos på så vis att vi ställs inför varierande och överraskande situationer så vad är då inte livet?
Om vi tar lyft som ett exempel så är det sällan vi lyfter på samma vis hela tiden. När jag lyfter upp min dotter från golvet så gör jag det på olika sätt även om det såklart finns mönster som är ganska lika. Men det är aldrig identiskt vad gäller min fotposition, hur nära henne jag står, hur snabbt jag lyfter upp henne osv…aldrig identiskt.
Ska jag då träna mina lyft identiskt?
Jag tror ni förstår att svaren är nej på den frågan.
 

 

Variation i träningen är som sagt en stor nyckel eftersom vi alla vill ha flera sätt att tackla olika situationer på, inte bara ett enda sätt.
Om vi går in lite på den mentala träningen så vet vi att det är samma sak även där. Att endast ha ett sätt att tackla stressande situationer blir inte framgångsrikt i längden. Ju fler sätt vi kan tackla stressen som kommer mot oss desto bättre.
(Läs gärna min kollega Antonias inlägg om medvetenhet för där är hon lite inne på detta)
 

 

 
https://www.youtube.com/watch?v=r7-9k2GCxas
Om du har 1 minut och 27 sekunder över så kolla gärna på detta klippet där Tom Myers förklarar varför variation i träningen är så viktig för vårt fasciasystem (bindväven).

https://www.youtube.com/watch?v=xdx5CAYK1SQ
Gary Gray som ofta kallas för ”The father of function” lyfter fram exakt samma sak i detta klippet där han tillsammans med Dr. Dave Tiberio diskuterar just olika lyft och effekten av detta.

 

 

Sommar och semestrar väntar runt hörnet!
Jag hinner ta emot en sista PT Small group med konceptet ”Work That Ass” innan semestern.
I så fall startar vi tisdagen 9/5 och projektet varar i 6 veckor med totalt 8 träningar. För alla träningsdatum, frågor eller anmälan så mailar ni tony@motiva.se
 

 

 

Andra frågor eller önskemål av en konsultation så får ni även där gärna maila mig!
Ha nu en fortsatt riktigt bra vecka med stor variation i träningen! :)

Medvetenhet

Hej på er alla underbara!

 

 

Nu är jag här igen med ett nytt blogginlägg som jag hoppas kan ge inspiration, glädje och tankar till er som väljer att ta det till er!
Jag får ofta höra att det mentala är så komplext och svårt att förstå, tufft, jobbigt och man vet inte vilka verktyg man ska använda.
Är det så eller gör vi det mer komplicerat än vad det behöver vara?
Svaret på det är nog ja på båda.
Jag upplever många gånger i mitt coachande att det inte finns någon riktig förståelse för sambandet mellan det fysiska och det emotionella.
Ibland till och med en ganska stor förnekelse till att dessa två har någon som helst koppling till varandra trots att det i forskningen har bevisats om och om igen.

 

Jag ska göra en liten jämförelse så ni själva kan bilda er en uppfattning om hur jag menar och använder nu bilen som ett exempel (ett lysande sådant faktiskt)

 

 

Bilen är en mekanisk maskin som tar oss fram dit vi vill. Om man sköter den väl så kan vi få ha den ”felfri” i många år.
Vår anatomi tex leder, muskler osv skulle kunna symbolisera olika delar av en bil som alla måste fungera för att bilen ska kunna köras. Därför tränar vi bland annat kroppen, våra muskler, konditionen med mera för att på så viss hålla ”bilen i trim”.
Men hur ofta ser ni bilar som kör omkring av sig själva?
Självklart sitter det en förare bakom ratten som har en tanke med bilresan. Personen vet vart den ska och vet mer eller mindre vilka vägar den ska köra och ofta blir det även rutinmässig körning.
Föraren symboliserar medvetenheten.

 

Så på det viset är vi väl medvetna om vad vi måste göra och faktiskt gör det!

 

 

Men alla är kanske inte medvetna om vilka vägar man styr bilen på.
Vissa kör omvägar som slösar onödigt med energi och man kanske inte ens kommer fram dit man vill.
Andra kör på vägar som gör att bilen ständigt måste repareras.

 

Förser man den med det den behöver så rullar den på bra, kanske på ren rutin i detta fallet också.
Men det är en självklarhet att om vi missköter den så kan det stå oss dyrt.
Vi vet ju också att om varningslampan lyser så måste man åtgärda problemet omgående för vi är ju beroende av bilen för att ta oss fram, inte sant?

 

Om vi nu tar och byter ut bilen mot vår kropp som exempel istället vad händer då?
I grunden liknar vår kropp en mekanisk maskin och alla våra delar samverkar med varandra.
Om vi tar hand om och förser den med det den behöver så rullar det på bra och vi har den felfri i många år, men för många är det tyvärr inte alls självklart.
Om vi inte lyssnar till signalerna, ser varningslampan om att något inte står rätt till och åtgärdar problemet omgående då kan det stå oss dyrt, fysiskt och mentalt.
Vi är ju beroende av att vår kropp oavsett ålder eller status ska ta oss dit vi vill inte sant?
Varför är vi då så duktiga på det mekaniska/ tekniska men inte det emotionella?
Precis som jag nämnde ovan med bilen så är det ju solklart att om man inte stannar när oljelampan lyser så kärvar motorn och så är det även med vår kropp.

 

 

Båda har konsekvenser baserat på hur vi hanterat vår kropp eller vårt fordon.

 

Medicinsk forskning visar att det finns klara samband mellan vårt mentala (känslosystem) och vår hälsa 60 - 80 % av alla sjukdomar har emotionella grunder!
Hur kan det då vara så att vi inte arbetar mer för att den biten ska vara hel??

 

Stressmoment utsätts vi för varje dag, vi reagerar flertalet gånger under en dag, under en period, under en livstid på olika händelser som kan sätta igång stress hos oss.  Långvarig, kortvarig, Negativ, men även positiv stress.
Alla våra känslor är svaret på dessa olika händelser.
Känslor kan vi samla på i åratal utan att det påverkar oss särskilt mycket. Eller gör de det?
Våra känslor är en signal på att någonting har hänt eller påverkat oss på olika nivåer. Du kan välja att ta hand om det, skjuta upp det eller avstå helt. Men vart tar det vägen?

 

Vårt undermedvetna däremot kan vi inte lura!
Det ger oss svar och uttrycker sig på sätt som du kanske inte förväntat dig eller uppskattar alls. Det kan handla om allt från oro, ångest, depression till återkommande dagliga tankar om vilken självbild man har som gör att vi inte alltid lever det liv vi vill trots att vi tycker att vi äter rätt, tränar rätt ex antal gånger i veckan, förser oss med det vi tror att vi behöver och därför anser att det räcker för att uppnå optimal hälsa.
 

 

Det finns många därute som aldrig når fram till sin önskade hälsostatus, kanske tappar den på vägen eller aldrig påbörjar den och då måste man ställa sig själv frågan varför?
Kanske börjar vi i fel ände?
 

 

Det gäller att vara medveten om den mentala och emotionella delen som styr och påverkar oss DAGLIGEN!
I många fall tränger vi undan den delen medvetet eller omedvetet.

 

 

Resultatet av det går därför ut i det fysiska då vårt inre inte har något annat sätt att kommunicera med oss. Det försöker förmedla att någonting inte står rätt till oavsett om det är i liten eller stor skala och måste åtgärdas.

Då är det av största vikt att lyssna inåt och faktiskt kommunicera med sin kropp!
Som jag tidigare tog upp, vi har inga större svårigheter att bekosta reparationer eller att göra investeringar i vår materiella värld men den emotionella skjuter vi gärna upp.
Varför?
Jo för att vi är både medvetna och omedvetna om hur lite värde vi sätter på oss själva eller varför.

Oftast görs det när det redan har gått så långt att det blir svårare att åtgärda. Vi finner oss hellre i fysiska och mentala åkommor som i de flesta fall bedövas med bland annat läkemedel eller på andra olika sätt i hopp om att det ska fylla behovet.
Där ligger det i våra egna händer att göra den förändringen.
Varje människa har ett ansvar att ta sin kropp och själ på allvar och framför allt inte blunda för det logiska vare sig det gäller att förebygga ohälsa eller att åtgärda den.

 

 

Är det lätt att träna mentalt?
Nej det är det inte men det är lika givande i vårt inre system som ett träningspass är för det fysiska systemet.
Och ett garanterat fullkomligare resultat mot målet för en hälsa och glädje i helhet för både kroppen OCH själen för den som vill det.....
 

 

” Vad är det för mening att köra en Ferrari om man ändå inte är lycklig i den?”

 

 

Jag hjälper dig gärna att hitta de verktyg just du behöver.
Om du har tankar eller funderingar kring just detta så får du gärna kontakta mig på antonia@motiva.se
Ha det fint så länge

 

 

Ljus och Kärlek / Antonia

Proteinfluff

Ni vet när man kommer hem från gymet, man är lite smått hungrig men det är ca. 1,5 timme tills det serveras middag, kroppen (först och främst musklerna som ska bli stora och fina) vill ju ha något nu... snabbt ska det gå och protein ska det va! 

Då finns det en räddare i nöden som jag ofta tar till, jag är föresten inget större fan utav proteinshakes, men den funkar såklart med. Jag gör ofta proteinfluff istället, ger bättre mättnadskänsla, innehåller mer protein och smakar mycket bättre.

 

 

1. Vispa upp 1dl äggvita till stenhårt skum -  3 minuter minst. Jag köper äggvita på dunk men 3 äggvitor räknas som 1dl.

2. Häll i 1 skopa protein av valfri smak och 1/2dl frysta bär. Måste vara frysta för att fluffet ska bli hårt.

3. Vispa 2 minuter till och mästerverket är färdigt - Japp, det är helt okej att äta direkt ut bunken ;)

 

Idag gjorde jag på choklad/hasselnöt från fitnessguru, men annars gillar jag att göra på ett protein med smak av vanilj, blåbär eller jordgubb, och ja alla sorters choklad funkar ju också :)

 

Så fram med elvispen nu och vispa loss.

//Lollo