Antonia's blog

Medvetenhet

Hej på er alla underbara!

 

 

Nu är jag här igen med ett nytt blogginlägg som jag hoppas kan ge inspiration, glädje och tankar till er som väljer att ta det till er!
Jag får ofta höra att det mentala är så komplext och svårt att förstå, tufft, jobbigt och man vet inte vilka verktyg man ska använda.
Är det så eller gör vi det mer komplicerat än vad det behöver vara?
Svaret på det är nog ja på båda.
Jag upplever många gånger i mitt coachande att det inte finns någon riktig förståelse för sambandet mellan det fysiska och det emotionella.
Ibland till och med en ganska stor förnekelse till att dessa två har någon som helst koppling till varandra trots att det i forskningen har bevisats om och om igen.

 

Jag ska göra en liten jämförelse så ni själva kan bilda er en uppfattning om hur jag menar och använder nu bilen som ett exempel (ett lysande sådant faktiskt)

 

 

Bilen är en mekanisk maskin som tar oss fram dit vi vill. Om man sköter den väl så kan vi få ha den ”felfri” i många år.
Vår anatomi tex leder, muskler osv skulle kunna symbolisera olika delar av en bil som alla måste fungera för att bilen ska kunna köras. Därför tränar vi bland annat kroppen, våra muskler, konditionen med mera för att på så viss hålla ”bilen i trim”.
Men hur ofta ser ni bilar som kör omkring av sig själva?
Självklart sitter det en förare bakom ratten som har en tanke med bilresan. Personen vet vart den ska och vet mer eller mindre vilka vägar den ska köra och ofta blir det även rutinmässig körning.
Föraren symboliserar medvetenheten.

 

Så på det viset är vi väl medvetna om vad vi måste göra och faktiskt gör det!

 

 

Men alla är kanske inte medvetna om vilka vägar man styr bilen på.
Vissa kör omvägar som slösar onödigt med energi och man kanske inte ens kommer fram dit man vill.
Andra kör på vägar som gör att bilen ständigt måste repareras.

 

Förser man den med det den behöver så rullar den på bra, kanske på ren rutin i detta fallet också.
Men det är en självklarhet att om vi missköter den så kan det stå oss dyrt.
Vi vet ju också att om varningslampan lyser så måste man åtgärda problemet omgående för vi är ju beroende av bilen för att ta oss fram, inte sant?

 

Om vi nu tar och byter ut bilen mot vår kropp som exempel istället vad händer då?
I grunden liknar vår kropp en mekanisk maskin och alla våra delar samverkar med varandra.
Om vi tar hand om och förser den med det den behöver så rullar det på bra och vi har den felfri i många år, men för många är det tyvärr inte alls självklart.
Om vi inte lyssnar till signalerna, ser varningslampan om att något inte står rätt till och åtgärdar problemet omgående då kan det stå oss dyrt, fysiskt och mentalt.
Vi är ju beroende av att vår kropp oavsett ålder eller status ska ta oss dit vi vill inte sant?
Varför är vi då så duktiga på det mekaniska/ tekniska men inte det emotionella?
Precis som jag nämnde ovan med bilen så är det ju solklart att om man inte stannar när oljelampan lyser så kärvar motorn och så är det även med vår kropp.

 

 

Båda har konsekvenser baserat på hur vi hanterat vår kropp eller vårt fordon.

 

Medicinsk forskning visar att det finns klara samband mellan vårt mentala (känslosystem) och vår hälsa 60 - 80 % av alla sjukdomar har emotionella grunder!
Hur kan det då vara så att vi inte arbetar mer för att den biten ska vara hel??

 

Stressmoment utsätts vi för varje dag, vi reagerar flertalet gånger under en dag, under en period, under en livstid på olika händelser som kan sätta igång stress hos oss.  Långvarig, kortvarig, Negativ, men även positiv stress.
Alla våra känslor är svaret på dessa olika händelser.
Känslor kan vi samla på i åratal utan att det påverkar oss särskilt mycket. Eller gör de det?
Våra känslor är en signal på att någonting har hänt eller påverkat oss på olika nivåer. Du kan välja att ta hand om det, skjuta upp det eller avstå helt. Men vart tar det vägen?

 

Vårt undermedvetna däremot kan vi inte lura!
Det ger oss svar och uttrycker sig på sätt som du kanske inte förväntat dig eller uppskattar alls. Det kan handla om allt från oro, ångest, depression till återkommande dagliga tankar om vilken självbild man har som gör att vi inte alltid lever det liv vi vill trots att vi tycker att vi äter rätt, tränar rätt ex antal gånger i veckan, förser oss med det vi tror att vi behöver och därför anser att det räcker för att uppnå optimal hälsa.
 

 

Det finns många därute som aldrig når fram till sin önskade hälsostatus, kanske tappar den på vägen eller aldrig påbörjar den och då måste man ställa sig själv frågan varför?
Kanske börjar vi i fel ände?
 

 

Det gäller att vara medveten om den mentala och emotionella delen som styr och påverkar oss DAGLIGEN!
I många fall tränger vi undan den delen medvetet eller omedvetet.

 

 

Resultatet av det går därför ut i det fysiska då vårt inre inte har något annat sätt att kommunicera med oss. Det försöker förmedla att någonting inte står rätt till oavsett om det är i liten eller stor skala och måste åtgärdas.

Då är det av största vikt att lyssna inåt och faktiskt kommunicera med sin kropp!
Som jag tidigare tog upp, vi har inga större svårigheter att bekosta reparationer eller att göra investeringar i vår materiella värld men den emotionella skjuter vi gärna upp.
Varför?
Jo för att vi är både medvetna och omedvetna om hur lite värde vi sätter på oss själva eller varför.

Oftast görs det när det redan har gått så långt att det blir svårare att åtgärda. Vi finner oss hellre i fysiska och mentala åkommor som i de flesta fall bedövas med bland annat läkemedel eller på andra olika sätt i hopp om att det ska fylla behovet.
Där ligger det i våra egna händer att göra den förändringen.
Varje människa har ett ansvar att ta sin kropp och själ på allvar och framför allt inte blunda för det logiska vare sig det gäller att förebygga ohälsa eller att åtgärda den.

 

 

Är det lätt att träna mentalt?
Nej det är det inte men det är lika givande i vårt inre system som ett träningspass är för det fysiska systemet.
Och ett garanterat fullkomligare resultat mot målet för en hälsa och glädje i helhet för både kroppen OCH själen för den som vill det.....
 

 

” Vad är det för mening att köra en Ferrari om man ändå inte är lycklig i den?”

 

 

Jag hjälper dig gärna att hitta de verktyg just du behöver.
Om du har tankar eller funderingar kring just detta så får du gärna kontakta mig på antonia@motiva.se
Ha det fint så länge

 

 

Ljus och Kärlek / Antonia

Tankar

Hej igen underbara ni!

 

Det har gått några dagar sen min presentation kom upp på bloggen.
Som ni vet vid det här laget så är det den Mentala hälsan, kropp och själ som kommer vara mitt territorium. Sambandet mellan dessa två blir mer och mer accepterat i dagens läge. Det kan inte undvikas helt enkelt. Frågan är bara om man är villig att förstå det.

 

Jag har funderat en hel del på det här faktiskt. Fram och tillbaka på hur man faktiskt levererar mental hälsa på bästa sätt.
Alla är vi unika individer med olika förutsättningar och bakgrunder.

 

Själv har jag gått igenom livets prövningar fler gånger än jag kan räkna. Det har gjort mig till den jag är idag.
Medveten och mycket starkare än jag trott mig vara. Medveten om hur själen måste hinna med för att kroppen ska må bra och vice versa. Medveten om hur våra tankar styr oss varje dag. Jag har själv nått botten men att ge upp va inget alternativ även om just den tanken va styrande i många år. Jag lärde mig att lyssna på min kropp och framför allt min själ.

 

När jag nu skulle börja blogga kom många tankar.
Vissa stunder tänkte jag tom - Nää men det här kommer ju inte att funka; jag är ju ingen skrivare!!
Varför tänkte jag så? Det är ju inte första gången jag skriver eller gör något nytt! Tvivel blev min styrande tanke och ärligt så höll det mig tom sömnlös ibland.

 

Tanken om min egen förmåga att skriva är inget vidare och därför tvivlade jag faktiskt starkt på huruvida jag ens skulle göra detta eller inte.
Vi har alla olika tankar om en massa saker som får oss att göra många bra saker men också såna tankar som just nu hindrar oss från att göra bra saker.
Att ställa sig själv frågan ”när tog jag beslutet att jag är en dålig skrivare?” kan vara ett sätt att öppna för en bra förändring, en utveckling! Och visst utvecklas vi, hela tiden!! Medvetet eller omedvetet.

För att förstå tankar, tar jag ett ex och passande är ju träning. Vare sig det är mental eller fysisk sådan.
Alla vet idag att träning är bra!
Men väldigt många av oss har tankar om oss själva som talar om att ”jag är ingen gymmare” ”jag tror inte på det mentala” eller ”jag kan inte springa” och så länge dessa tankar finns så kommer du ständigt uppfylla dessa. Jag kommer alltså inte gymma eller springa eller utvecklas.
När bestämdes det att jag inte är en gymmare eller löpare? Vilket år var det? Varför togs det beslutet som jag nu uppenbarligen lever upp till väldigt bra? ( För dig som läser detta kan det handla om andra ämnen såklart!) Känner ni igen er i den tanken?

 

Att ställa frågor som dessa kan ibland förändra livet på människor.
När ett tankemönster hindrar mig från att göra bra saker så kan jag behöva fundera över den självbilden eller självkänslan jag har och ofta finns svaren där.

 

Hur ser dina tankar ut? Vilka tankar har du reflekterat över idag?
Har du undvikit att göra något för att detta inte matchade den bilden du har av dig själv?

 

 Min tanke om att inte blogga tog över lite men när jag själv kom på varför jag faktiskt trodde att det inte skulle funka handlade mycket om min syn på mig själv. Den vill jag självklart förändra.

 

- Hur många gånger har det hänt att ni tänkt så här – Idag ska jag börja min träning! Jag ska gå till gymmet och sätta fart på allvar.  Eller att idag ska jag göra den där stora förändringen och ni känner i hela kroppen hur taggade ni är!!? Yes idag är dagen D kommen!!

 

OM jag bara löser detta, detta och detta så kan jag börja sen och så kommer tankarna... Jag vill ju så gärna men tiden räcker inte till och jag borde verkligen prioritera annat, -Varför ska jag sätta mig själv i första hand?

 

-Nej, barnen ( om man har några) går i första hand (vilket får en att känna att man gjort det rätta valet för barnen ska ju komma i första hand) sen är det ju hemmet och allt det där som måste planeras och göras och alla aktiviteter och ...och...där låter vi den tanken bli den styrande.
Vad är att prioritera sig själv? Är det lättare att låta det gå så långt så att man istället låter kroppen tala om för oss när varningslampan lyser? Alla har vi nog känt den där stressade känslan av att inte räcka till. Men kör ändå på i samma spår och samma tankar.  

 

Vilka tankar har just du och varför? Vilka val gör du i olika situationer?
Kan orsaken till att du inte tar det där steget eller beslutet (vilket det än må vara) faktiskt vara en annan än dom undanflykter du precis radat upp i ditt inre för att INTE göra?

 

Svaret på den frågan är JA!

 

Visste du att axiologernas (de som studerar hur vi tänker) studier visar att vi har ca 40 000 tankar per dygn!! 40 000 tankar!! Helt galet, hur hinner man ens tänka så mycket va min första tanke och inte nog med det, det finns mer än 15 Miljoner tankemönster och alla har vi vårt eget lilla mönster.

 

 När reflekterade du sist över hur just ditt tankemönster går?

 

Har du lärt dig att förstå det/ dig själv? Och iså fall vågar du förändra det som inte är bra? Medvetet har du vunnit där kan jag säga av helt egen erfarenhet.

 

Mina vänner, Det är det bästa man kan göra mot sig själv. ”Om jag kan förändra någons tanke till det bättre idag så har jag lyckats”

 

Min fråga till dig: - Är du en ”gymmare”?

 

För jag va visst en skrivare

 

”LJUS O KÄRLEK”

 

Antonia

 

Lite om mig

Hej och välkomna alla ni underbara som besöker min blogg !

Mitt namn är Antonia och jag jobbar på Motiva Fitness, reception, ansvarig för anläggningen i Asarum och som Hälso/Mental Coach.

 

Jag trivs bra med mitt varierande jobb men det sist nämnda är min stora passion och brinnande intresse och nu ska det även bli lite bloggande om det. Fantastiskt roligt och spännande att ha fått den chansen J

 

Det har alltid bott en inre liten coach i mig som känt att den vill ut och göra nytta J

 

Livet har på många sätt berikat mig med människor och spännande möten där jag kunnat vara till hjälp och givetvis fått mycket tillbaka - Underbar känsla det där

Det började på allvar 2008 när jag gick min hälsocoach utbildning.

 

Med ämnen som:

Samtalsmetodik, MI – motiverande samtal, Anatomi, Fysiologi, Psykologi, Mental hälsa, Stresshantering, Självkännedom, Kost- och näringslära, Friskvård, folkhälsa /hälsoarbete, Fysisk aktivitet och träningslära personlig träning NSTC, Organisation /ledarskap, Konflikthantering, Preventivt arbete/ Hälsopromotion, Entreprenörskap och arbetsmiljö.

 

(PUH!) där fick man bokstavligt talat vända ut och in på sig själv!!

 

Det förde med sig en tuff och krävande resa men ack så väl värt vartenda steg då det idag blivit allt tydligare och tydligare för mig hur kropp och själ hänger ihop och hur de är beroende av varandra för att kunna må bra!

 

Jag kan nog med största sannolikhet säga att alla ni som läser det här, någon gång har känt att ni gått emot er själv, gjort något som innerst inne inte känts rätt för oss vare sig det handlar om vårt dagliga liv, arbete eller privata liv, förr eller senare får det ALLTID konsekvenser för oss, stora eller små.

 

 

Att gå emot sin innersta känsla kan fungera ett tag, tills vi kommer till gränsen där vi får fysiska eller mentala symptom. (Det kan komma som ett brev på posten)

Det kan handla om allt från sömnsvårigheter, spänningar, huvudvärk, ledvärk, stress eller en rad andra signaler på att vi lever/arbetar på ett sätt som går emot vårt innersta, eller så kan det uttrycka sig i mentala symptom som panikångest, depression etc. 

Man kan känna sig stark och frisk men ändå känna sig trött mentalt.

 

Är man ärlig mot sig själv om man säger att man mår bra då? Kroppen mår bra men vad är det som fattas och hur länge kan man vänta med att ta reda på vad?

 

Min blogg kommer handla om helheten och varför det är så oerhört viktigt att ha en förståelse för sig själv sin kropp och sin själ.

Ljus och kärlek / Antonia