Lollo's blog

Rödbetssallad

Är det något jag är riktigt svag för när det kommer till julmat så är det just rödbetssallad! Jag menar hur gott är det inte med en stor rejäl klick rödbetssallad till både köttbullarna, skinkan och prinskorven? MEN så kommer vi till den där biten med vad de där färdiga köpta innehåller, jag rynkar oftas på näsan och väljer att bara ta lite lite om det serveras, men om jag gör min egna (som enligt mig även är mycket godare ;) kan man ta den där stora rejäla klicken med gott samvete :D

 

Ingredienser: (till en stor bytta)

15 medelstora rödbetor

2 svenska röda äpplen

3 salladslökar

5dl turkisk yoghurt 

3 msk lättmajonäs 

2 msk vitvinsvinäger

1tsk limesaft

Örtsalt

Peppar

 

Gör så här:

Skala och koka betorna så de blir mjuka.

Finhacka under tiden äpple & salladslök och blanda ihop med yoghurt, majonäs, vitvinsvinäger, limesaft, salt och peppar.

När betorna är färdigkokta, skölj i kallt vatten och hacka sedan i små bitar och blanda ner i yoghurtröran. 

Smaka av om det behövs mer kryddning.

 

 

Proteinproppade kärleksmums

Kakbak behöver inte betyda massa smör, vetemjöl & strösocker för att smaklökarna ska börja vicka på höfterna, dessa kakor kan ätas med extra gott samvete och passar perfekt att ta till kvällsfikat, efter träningspasset eller när man bara är sugen på något gott. 

Valet av protein? Det är viktigt att ta just casein då det binder vätskan och gör smeten kladdig. Har man inte kokos/choklad-smak så ta något annat men med någon form av choklad.

Vill man ha just det jag använt (SUPERGOTT)  finns det att köpa på proteinbolaget.se. Vill man sedan ha lite rabatt på det hela går man in på min instagram "LouiseLolloJohansson" och följer länken i biografin, glöm inte uppge rabattkoden "PBLOLLO" så dras 10-20% på hela köpet. Koden gäller såklart även på resterande sortiment. 

 

Ingredienser:

3 skopor casein-protein (jag använder kokos-choklad från SS Nutrition)

1dl mandelmjöl

2msk kokosmjöl

2tsk bakpulver

1msk kakao

1msk sötströ eller 2st steviadroppar.

1 ägg

1dl äggvita (3st äggvitor)

2dl kokosmjölk/lättmjölk

kokos att strö över hela härligheten.

 

Gör såhär:

Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt sedan ägg, äggvita & mjölk och blanda ihop väl.

Klä en ugnsform, ca 20*20cm med bakplåtspapper och tryck ut smeten (smaka inte, risken är stor att det inte finns något kvar sen ;)

Strö riven kokos över hela kakan

Grädda i mitten utav ugnen på 180 grader i ca. 12-15 minuter.

Låt kaka  vila och svalna så den "sätter sig" innan du skär i den.

 

Om du delar kakan i 9 bitar får varje bit följande näringsvärde:

89 kalorier

11g protein

3g kolhydrater

3g fett

 

Ät och njut - Trevlig helg!

// Lollo

 

 

 

Kycklingpaj med spenat & soltorkade tomater

Tja tja! 

På tok förlängesedan va? Nu ska det bli ordning och reda igen!

Vi piggar upp denna gråmulna tisdag mitt i veckan med ett smarrigt middagstips. Paj är ju rätt underskattat har jag insett, man kan fylla med precis vad som, passar perfekt att ha i lunchlådan och under tiden den står i ugnen hinner man städa och diska undan - perfekt! 

Denna pajdegen är fri från gluten & smör men blir ändå väldigt bra. Fett måste man dock ha lite så smöret ersattes med ett bättre alternativ - kokosolja. Vetemjölet blev ersatt med något mer proteinrikt och som enligt mig smakar bättre - sojamjöl & pofiber. Båda finns i nästan alla butiker, risenta har en bra variant av sojamjöl och pofiber hittar man i glutenhyllan.

 

Ingredienser: en mindre paj, 4 portioner.

Pajdeg:

1 ägg

2 äggvitor

1dl keso

1 msk kokosolja

1 dl pofiber

1/2 msk fiberhusk

4 msk sojamjöl

1 msk sesamfrön

salt & peppar

 

Fyllning:

600g tärnad kyckling eller kycklingfärs

200g färsk bladspenat

8 soltorkade tomater i olja

10cm purjolök

2 paprikor, röd eller gul

3 dl matkvarg (Valio har en bra, annars går creme fraiche bra)

1 ägg

2 msk pesto rosso

1 msk tomatpuré 

1 msk kyckling eller grönsaksbuljong

En knippe basilika

Riven ost att toppa med

kryddor: vitlökspulver, paprika, svartpeppar - salt vid behov.

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200g 

Börja med pajdegen, vispa ihop ägg, äggvita & keso noga. Tillsätt resten utav ingredienserna och knåda ihop till en deg, blir den för lös så ta i lite mer sojamjöl. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda sedan detta i ca. 15 minuter.

 

Under tiden pajskalet förgräddas gör fyllningen.

Stek kycklingen. Hacka soltorkade tomater, paprika, purjolök, basilika och vänd ner tillsammans med spenaten, fräs ihop en stund och tillsätt sedan matkvarg, pesto rosso, tomatpuré & buljong/fond. I med kryddorna, snåla inte nu och låt puttra någon minut, smaka av om det behövs salt, detta beror på vad man har för buljong eller fond. Till sist knäck i ett ägg och rör om under tiden, häll fyllningen i pajskalet, toppa med riven ost och grädda sedan 20 minuter.

 

Servera pajen med vitlökssås och en god sallad - ett tips! En blandad grönsallad, fikon, oliver, feta/getost, svartpeppar & en skvätt olivolja passar perfekt till denna paj. 

 

Smaklig måltid :D

// Lollo

 

 

 

Mango Frozen Yoghurt

Tja Tja!

Sommar, sol och GLASS i stora lass?! Ja tänka sig att denna glassen kan man faktiskt äta ett stort lass utav då den både är hälsosam och fräsch och med de där goa röda gubbarna till är det en perfekt efterrätt att bjuda på när man ställer till med bjudningar och grillfester som hör sommaren till. Åhh ja föresten... man behöver inte ha någon bjudning eller tillställning, för glass passar perfekt i alla lägen :)

 

Ingredienser: 4 portioner (eller ett stort lass)

500g Frusen mango

500g Grekisk yoghurt

200g Smaksatt kvarg, antingen Skånemejeriers Ananas/kokos eller Lindahls Mango/ananas.

1 tsk Pressad limesaft

1msk Honung

 

Gör så här:

Häll allt i en bunke och mixa med stavmixer tills det är en slät massa. Häll allt i en glassmaskin och kör i ca 45 minuter. Om man inte har en glassmaskin - lägg smeten i en burk och stoppa in i frysen, ta ut då och då rör runt så iskristallerna delas, det är då lagom att servera efter ungefär två timmar.

Servera med jordgubbar, ät, njut och se till att ha en riktigt fantastisk sommar.

// Lollo

 

 

Proteinspäckad smulpaj

Tja!

Mors dag idag ju, och dagen till ära har jag experimenterat ihop en smulpaj med rabarber och jordgubbar. Nu i vanlig ordning har ni nog lärt er att jag inte bakar något på vanligt vis, utan här trycker vi i så mycket protein och nyttigheter som möjligt :) 

Nu är det rabarbersäsong så att det blev just rabarber var givet - MEN nästa gång blir det med blåbär som är min favorit, rabarber kan ha en tendens till att bli lite... hmm...strävt?! Ja ni fattar och just av den anledningen hade jag i de där söta goda jordgubbarna.

 

Ingredienser

Ca. 500g rabarber (mer om man har en stor pajform)

1/2 Liter jordgubbar - svenska, se till att hitta några som inte är så vattninga!

2 dl Kaseinprotein, Jag använder Tyngres vaniljdrömmar

1 dl Mandelmjöl

3 msk Kokosmjöl

1/2 dl (ca. 30st) grovhackade hasselnötter

2 msk Rostade solroskärnor

4 msk Sötströ, ICAs är bäst!

Ca. 2 dl Vatten - beror lite på vilket protein man använder

2 msk Kokosolja

2 msk Fibersirap (eller mer kokosolja+vaniljpulver+sötning)

Kardemumma, kanel & vaniljpulver.

 

Gör så här:

Skala och ansa rabarberna, skär i små bitar och blanda ihop med hackade jordgubbar, 2 msk av kaseinet (för att binda eventuell vätska) hälften utav sötströet, kanel, kardemumma och vaniljpulvret. Fyll en pajform med frukten och stoppa in i ugnen - 15 minuter på 175 grader.

Under tiden gör du smuldegen, blanda först ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp fibersirapen och kokosoljan i en liten kastrull, häll sedan ner detta i bunken med de torra ingredienserna och blanda runt väl. Tillsätt till sist vattnet, häll inte i allt från början utan börja med hälften och häll sedan i lite i taget tills du har en smulig deg. (OBS! VARNING! Degen är VANSINNIGT god så provsmaka inte! Risken är då stor att det inte finns något kvar till pajen ;)

Täck sedan rabarberna & jordgubbarna med smultäcket, grädda  pajen igen ca 20 minuter på 175 grader eller tills den är fint gyllenbrun och degen är fast och lite knaprig.

 

Jag serverade pajen med proteinpudding av vaniljsmak - rysligt gott och en riktigt höjdarkombo! 

Må gott & ÄT GOTT, och ge Morsan en extra kram idag! 

Lollo

 

Kokosplättar

Ett mättande mellis eller en lyxigare frukost? Dessa gluten & mjölkfria kokosplättar är ett perfekt alternativ till de annars vanliga plättarna eller pannkakorna. Vad man vill ha till bestämmer man själv, jag kör på vaniljkvarg & hallonsylt (Önos har en variant som är sockerfri och lågkalori som smakar mumma) men vill man lyxa till det riktigt ordentligt så kan man ju slå till på grädde och färska bär.

 

Ingredienser:

2ägg

1dl kokosmjölk

2msk kokosmjöl

1msk kokosflingor

3/4msk fiberhusk

1/2tsk bakpulver

1krm vaniljpulver eller 2 steviadroppar med vaniljsmak.

Kokosolja att steka i

 

Gör såhär:

Vispa ihop ägg och kokosmjölk. 

Blanda ihop alla torra ingredienser och vispa sedan ihop allt, låt meten "vila" 10 minuter, är den på tok för fast så tillsätt lite lite kokosmjölk. 

Hetta upp en stekpanna och pensla med kokosoljan. Klicka ut smeten och platta ner den lite med en sked så de blir runda och fina, smeten blir ganska fast - inga konstigheter. Stek plättarna på medelhög värme ca. 2 minuter på varje sida - Lätt som en plätt :)

 

Smaklig spis!

Lollo

Vitkålsgratäng

Såhär lediga soliga dagar är det nog många som drar fram grillen och steker på en riktigt god köttbit, här är ett bra alternativt till den så klassiska potatisgratängen som går minst lika bra att förbereda dagen innan den stora grillfesten, jag lagade själv denna till min familj igår och Mamma utbrast "Det här var ju riktigt gott :D" - toppbetyg! 

Hemlighten till att den blir så härligt krämig är keson, och jag lovar... det smakar inte det minsta keso i slutändan.

 

Ingredienser:

1 stor gratäng, 6 personer.

 

1/2 stort vitkålshuvud 

1 stor morot

3dl matgrädde valfri fetthalt - jag kör på milda mat 4% som fungerar utmärkt.

1dl lättcremefraiche, antingen vitlök/parmesan eller franska örter.

150g keso

1 vitlöksklyfta

1/2dl hackad persilja

1msk kokosolja eller olivolja.

Kryddor efter smak: örtsalt, svartpeppar, persilade

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader, gärna varmluft! 

Strimla vitkålen, riv moroten grovt och pressa vitlöksklyftan i en stor stekpanna och fräs i oljan tills det börjar bli mjukt, ungefär 5-10 minuter. 

Tillsätt matgrädde, keso, créme fraiche & smaka av med kryddorna. Låt puttra ytterligare 5 minuter på svag värme innan hela röran hälls i en ugnsform.

Grädda gratängen i 45 minuter, servera med en köttbit och en stor härlig fräsch sallad!

 

smaklig spis!

Lollo

 

 

Proteinfluff

Ni vet när man kommer hem från gymet, man är lite smått hungrig men det är ca. 1,5 timme tills det serveras middag, kroppen (först och främst musklerna som ska bli stora och fina) vill ju ha något nu... snabbt ska det gå och protein ska det va! 

Då finns det en räddare i nöden som jag ofta tar till, jag är föresten inget större fan utav proteinshakes, men den funkar såklart med. Jag gör ofta proteinfluff istället, ger bättre mättnadskänsla, innehåller mer protein och smakar mycket bättre.

 

 

1. Vispa upp 1dl äggvita till stenhårt skum -  3 minuter minst. Jag köper äggvita på dunk men 3 äggvitor räknas som 1dl.

2. Häll i 1 skopa protein av valfri smak och 1/2dl frysta bär. Måste vara frysta för att fluffet ska bli hårt.

3. Vispa 2 minuter till och mästerverket är färdigt - Japp, det är helt okej att äta direkt ut bunken ;)

 

Idag gjorde jag på choklad/hasselnöt från fitnessguru, men annars gillar jag att göra på ett protein med smak av vanilj, blåbär eller jordgubb, och ja alla sorters choklad funkar ju också :)

 

Så fram med elvispen nu och vispa loss.

//Lollo

 

 

 

 

 

 

Kesoplättar

Hallå!

Här har jag precis intagit en riktigt god frukost efter ett pass på gymet, finns det på allvar någon gång frukost smakar så gott som efter en riktigt fysiskt ansträngande aktivitet? 

Idag blev det en bortglömd favorit som hamnade på tallriken, nämnligen KESOPLÄTTAR! lätt som en plätt är det att göra med.

 

Mixa ihop:

250g keso

2ägg

1/2 msk fiberhusk

en knivsudd vaniljpulver eller annan smaksättning som kanel, saffran, proteinpulver m.m.

 

Pensla ett bakplåtspapper med kokosolja och klicka ut smeten, grädda sedan i ca. 15 minuter på 200 grader (175 grader varmluft)

Jag mixade idag ihop naturell kvarg, bär & nån steviadroppe och hade till, blir nästan som glass... men bara nästan ;)

 

Smaklig spis.

//Lollo

 

Kladdig chokladkaka

Tja tja! 

Visst är ni lite sugna på att baka lite god och nyttig kaka i helgen? Här kommer ett recept på kaka man kan äta med gott samvete, innehållandes massor av protein och passar perfekt att fika på eller som snabbt mellanmål efter ett besök på gymet - så baka baka liten kaka... 

 

Ingredienser: 1 kaka 

400g/2 burkar ehrmans proteinpudding 

2 ägg

2msk kokosmjöl

1tsk bakpulver

4msk pofiber 

1krm vaniljpulver 

3msk sötströ (ica)

3msk kakao av god kvalité 

1/2dl mjölk/kokosmjölk/mandelmjölk

kokosolja & kokos till smörjande av formen.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Ta en annan bunke och vispa lätt ihop ägg, mjölk & proteinpudding för att sedan blanda ihop detta väl med de torra ingredienserna. 

Smörj en mindre springform (ca 22cm) med kokosolja och "bröa" den med kokosflingor.

Häll smeten i formen och grädda sedan i 20-25 minuter - ta ut kakan och skaka den lätt efter 20 minuter, den är klar när det bara dallrar lite grann i mitten. 

Låt kakan svalna helt innan du äter den med något smarrigt tillbehör som kvarg, glass grädde och några bär - smaklig spis!

 

MÅ GOTT & ÄT GOTT! 

//Lollo

 

 

 

 

 

Pages