Tony's blog

Utveckling

Hej på er!

Det har varit lite sparsamt med bloggande på sistone då jag har haft väldigt mycket bokningar och mindre tid för detta.

Jag önskar att alla som är intresserade av träning kollar på detta klippet.
Charly Weibel “Head of Sports science for the German Ski Federation”
Varför väljer Tyskland att applicera 3D-Träning för sina skidåkare?
https://www.youtube.com/watch?v=7bNTmaArtOo&feature=youtu.be

 

Seth Ronland och Andreas Öhgren har spridit tankeprocessen bakom utbildningen 3D-Funktion och konceptet 3D-Träning runt om i landet.
Detta klippet är ifrån Tyskland där dom ganska nyligen varit och hållit utbildning.
3D-Träning sprider sig runt om i världen och reaktionen ifrån Charly Weibel som pratar i klippet är som hos alla andra som väljer att lyssna.
Träning för rehabilitering, prehabilitering och fysträning måste anta detta logiska resonemang. Övningar måste vara i 3 plan och vi måste träna för verkligheten…om vi vill bli bäst!

 

Är du idrottare och ännu inte har börjat så är min fråga, vad väntar du på?
Är du ansvarig för fysträningen för idrottande individer så är det samma fråga…

 

Till sist…Grattis till Tre Kronor som tog VM-Guld igår! :)
Och gissa vilken typ av fysträning nästan alla i det laget kör numera..? 3D-Träning! :)

Variation

Variation är nyckeln till mycket här i livet!
Om vi pratar om fysisk rörelsehälsa så vet vi att det inte är särskilt hälsosamt att ständigt upprepa samma rörelsemönster.
Detta är en av flera anledningar till varför träning med platform 9 från Procedos är så bra eftersom den hjälper oss att variera fotpositioner, steglängder, riktningar osv på ett medveten men ändå omedvetet sätt.

 

 

Tidigare inlägg har jag skrivit om det som borde vara självklart för alla, nämligen grundprincipen att vi blir bra på det vi tränar.
Att variera sina rörelser i träningen kommer då innebära att vi blir bra på många olika saker och får därför ett större spektrum av rörelser som vi kan göra utan onödigt slitage på kroppen men också ett större spektrum av rörelser där vi verkligen kan prestera!
De flesta idrotter är på ett vis kaos om vi tänker rörelser.
Beroende på vilken idrott vi pratar så finns det naturligtvis mönster som alltid kommer vara likadana men väldigt sällan kommer rörelserna vara identiska.
Så oavsett idrott kommer alla dra stor nytta av att ha ett stort spektrum av fotpositioner att kunna hoppa ifrån eller olika handpositioner att kunna pressa eller dra ifrån och så vidare med alla våra rörelser.
Det är väldigt logiskt och jag tror att alla förstår den tankeprocessen egentligen.

 

 

 

Alla människor i världen är däremot inte idrottare.
Men om idrott är kaos på så vis att vi ställs inför varierande och överraskande situationer så vad är då inte livet?
Om vi tar lyft som ett exempel så är det sällan vi lyfter på samma vis hela tiden. När jag lyfter upp min dotter från golvet så gör jag det på olika sätt även om det såklart finns mönster som är ganska lika. Men det är aldrig identiskt vad gäller min fotposition, hur nära henne jag står, hur snabbt jag lyfter upp henne osv…aldrig identiskt.
Ska jag då träna mina lyft identiskt?
Jag tror ni förstår att svaren är nej på den frågan.
 

 

Variation i träningen är som sagt en stor nyckel eftersom vi alla vill ha flera sätt att tackla olika situationer på, inte bara ett enda sätt.
Om vi går in lite på den mentala träningen så vet vi att det är samma sak även där. Att endast ha ett sätt att tackla stressande situationer blir inte framgångsrikt i längden. Ju fler sätt vi kan tackla stressen som kommer mot oss desto bättre.
(Läs gärna min kollega Antonias inlägg om medvetenhet för där är hon lite inne på detta)
 

 

 
https://www.youtube.com/watch?v=r7-9k2GCxas
Om du har 1 minut och 27 sekunder över så kolla gärna på detta klippet där Tom Myers förklarar varför variation i träningen är så viktig för vårt fasciasystem (bindväven).

https://www.youtube.com/watch?v=xdx5CAYK1SQ
Gary Gray som ofta kallas för ”The father of function” lyfter fram exakt samma sak i detta klippet där han tillsammans med Dr. Dave Tiberio diskuterar just olika lyft och effekten av detta.

 

 

Sommar och semestrar väntar runt hörnet!
Jag hinner ta emot en sista PT Small group med konceptet ”Work That Ass” innan semestern.
I så fall startar vi tisdagen 9/5 och projektet varar i 6 veckor med totalt 8 träningar. För alla träningsdatum, frågor eller anmälan så mailar ni tony@motiva.se
 

 

 

Andra frågor eller önskemål av en konsultation så får ni även där gärna maila mig!
Ha nu en fortsatt riktigt bra vecka med stor variation i träningen! :)

Work That Ass!

Hej på er!
Igår kördes det äntligen igång, Work That Ass!
Detta är ett koncept som vi tidigare har haft 2st workshops i och nu startades en PT Small group där allting ska appliceras under 8 träningspass.
Det ska bli fantastiskt roligt att få följa deltagarna dessa veckor!

 

 

Eftersom många medlemmar har frågat om dessa workshops kommer jag och Amanda Nilsson därför även hålla en extra workshop lördagen 22/4 kl.11.30.
Denna är nu öppen för bokning via hemsidan, app eller genom receptionen.
- Sätesmuskulaturens anatomi
- Sätesmuskulaturens funktion
- Hypertrofi
- Begränsande faktorer
- Det bästa av båda världar, estetik & funktion
- Forskning
- Exempel på övningar
- Träna!
Detta är en del av vad som kommer på workshopen.
Jag hoppas verkligen att ni tar tillfället i akt och kommer på denna!

 

I övrigt önskar jag er en glad påsk och hoppas vi ses nästa helg på workshopen!

Inspirerande läsning!

Tjena! :)
Om du är golfare så kanske du redan har läst detta:
https://golfway.se/blog/30-meter-med-3d-traning/

 

Max Persson är golftränare och dessutom utbildad Personlig Tränare.
När man läser hans biografi på sidan som jag länkade till så förstår man att han är seriös med sitt yrke och jag kan bara anta att han är en väldigt duktig golftränare!

30 meter extra med drivern kan ge mycket fördelar för en seriös golfare!
Det Max gjorde för att kunna slå 30 meter längre än tidigare var inget annat än att ändra till 3D-Träning från den mer traditionella styrketräningen.
Liknande resultat vet jag att andra 3D-Tränare har fått med klienter som har jobbat med golfen som primärt mål och det finns även en särskilt designad platform 9 för just golfare.
Detta understryker egentligen en massa saker som vi redan visste och att träning i framtiden förmodligen bara kommer handla om 3D när vi pratar om prestation, rehabilitering och träning för hälsa.
Bra jobbat Max!

 

Work That Ass!
Nästa vecka kommer jag köra igång ett roligt och intressant projekt som heter Work That ASS!
Detta är ett projekt som kommer ifrån två workshops som jag höll tillsammans med Amanda där vi presenterade en tankeprocess hur vi kan träna vår kära rumpa för estetik samtidigt som vi även tränar för funktion.
Individuell anpassning måste självklart göras även om det alltid finns mönster som är liknande.
 

Grattis Mr.10-Pack!
Avslutningsvis vill jag gratulera min kollega Mohamed ”10-Pack” Ali som i lördags tilldelades en andra plats på Men´s Physique på Battle of scandinavia.
Om jag minns rätt så är det ny tävling kommande helg…jag håller tummarna för dig då! :)
 

 

Ha en underbar vecka allihopa!
 

Tankar från senaste utbildningen

Tjena!
Nyss hemkommen efter att ha deltagit i Sveriges första utbildning i ”Performance” av 3D-Funktion. En magisk utbildning!
Detta är en utbildning som sträcker sig till alla som är tränare i någon form men i synnerhet ifall man jobbar mycket med idrottare. Då bara måste man gå denna enligt min åsikt i alla fall.
Om 5 år tror jag de flesta fystränare i landet har gått denna utbildningen och framtiden inom svensk idrott ser då väldigt ljus ut! :)

 

Ni som känner till mig vet att jag gillar att läsa studier :)
Väldigt mycket kring fysträning och rehabilitering är fortfarande ostuderat men helgens utbildning refererade iallafall till 140 studier och det var väldigt intressant.
Nu ska jag läsa igenom allihopa och jag har redan börjat att beta av dom :)
En av flera intressanta upptäckter är att nästan all fysträning fortfarande lägger tid och energi på övningar som forskningen har bevisat i 10 år inte fungerar för idrotten.
Vi måste förstå att det är skillnad på att träna sig trött och på att få avkastning eller en transfer/överföring till det man vill. Att träna sig trött är extremt enkelt, men att träna för en idrott är betydligt mer komplext!
 

Som tränare är mitt mål alltid att ge klienten övningar som ger maximal avkastning tillbaka i form av en stressadaption som är relevant för klientens målsättning.
Detta görs enbart genom att förhålla sig till en väldigt stor grundprincip inom träning, nämligen SAID – Specific adaptation to imposed demands, även kan man säga ”man blir bra på det man tränar” :)
Vill vi ha maximal avkastning på vår investering av tid och energi så måste vi ha denna grundprincipen i åtanke.
Det innebär att om jag vill bli bra på att hoppa rakt upp så ska jag i min träning hoppa rakt upp…
Vill jag bli bra på att hoppa rakt upp från en specifik fotposition så ska jag hoppa ganska mycket från just den fotpositionen. Men om vi tänker idrott så inser vi att idrott är kaos!
Vilken fotposition man har i exempelvis fotboll innan man hoppar vet man aldrig i förväg och framförallt kommer det variera hela tiden.
Därför måste vår fysträning variera fotpositioner i våra hopp, väldigt logiskt! :)
 

 

Naturligtvis följer det samma logik när vi tänker på andra saker i vår träning.
Hur vi gör våra utfall, knäböj, drag, pressar, lyft osv.
Man blir bra på det man tränar och vill vi ha maximal avkastning från vår investering av tid och energi så måste vi tänka till och traditionell fysträning måste nog tänka om i många fall.
Dagens samhälle är ganska stressat och att fortsätta stressa våra kroppar på saker som ger minimal eller ingen avkastning till sin idrott är kanske inte den bästa strategin...
 

Ett stort tack till kollegan Amanda som också deltog i utbildningen och som agerade bollplank vid många funderingar :)
Största tacket till min sambo som tar hand om barnen när jag ständigt är iväg på nya utbildningar!
Avslutningsvis önskar jag mer avkastning åt folket! :)

 

Trender kommer och går men funktionen består

Tjena!
Trender kommer och går men funktionen består.
I lördags höll jag och Amanda Nilsson en workshop i något som onekligen är trendigt just nu…rumpan! :)

 

När det gäller kroppsideal så tycker alla olika och det är bra! Men det finns fortfarande tydliga trender där vissa kroppsdelar helt plötsligt verkar viktigare än andra.
Ett tag var vältränade armar något som alla verkade eftersträva och att ha en vältränad mage är ofta populärt men även det verkar gå lite upp och ner i popularitet.
Nu är det ganska uppenbart att en vältränad rumpa är trendigt.

 

 

Funktionen består däremot!
Alla muskler har en uppgift eller funktion och finns där av en anledning.
Funktionen kommer däremot skilja sig väldigt mycket beroende på vilken uppgift det är vi gör och det är då det blir komplext.
Men om vi nu ska prata mer ”vardagsfunktion” så kommer alltid våra kära rumpor vara viktiga.
Något vi gör väldigt ofta är att gå. Är rumpan viktig i gång? Den är väldigt viktig!
Den dagen rumpan slutar göra sitt jobb men vi fortsätter promenera eller bara stå upp längre perioder så kommer problemen som en räkning på posten…väntade men fortfarande tråkiga.
Oftast är det knäna eller ländryggen som får betala räkningen och efter ett tag skriker dom ut sin smärta och rehabilitering väntar.
Fokus på skador och rehabilitering får bli en annan blogg men för den intresserade så kan ni följa den logiska tankeprocessen här:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12370559/

 

Varje dag ser jag på gymmet att många sliter hårt för att få ”den perfekta rumpan” och det är både killar och tjejer.
Fokuset verkar mestadels vara estetiskt eftersom övningarna är ganska långt ifrån hur musklerna på rumpan egentligen fungerar.
Ifall ens drivkraft för träning är det estetiska så ska man självklart fokusera på det!
Men vill man att rumpan ska fungera så som det är tänkt för att få ut maximal prestation eller bara undvika onödigt slitage på exempelvis redan skadade knän eller ländrygg så måste man tänka annorlunda och träna rumpan för dess funktion.
För den ”nördiga” kan du förstå och läsa mer om den tankeprocessen här på denna litteraturöversikten:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27847840

 

Jag hävdar däremot med bestämdhet att man kan få det bästa av båda världar ifall man bara har en bra plan som är individuellt anpassad efter personen i fråga!
Du kan alltså få en estetiskt fin rumpa samtidigt som du optimerar funktionen och därmed håller dig skadefri samt ökar din fysiska prestation! :)

 

Utbildning igen
På torsdag är det dags för utbildning igen!
Denna gången åker jag tillsammans med kollegan Amanda Nilsson till Göteborg och fokus kommer ligga på fysträning.
Magiskt duktiga Seth Ronland och Andreas Öhgren ska presentera hur deras tankeprocess är när dom framförallt fystränar världsstjärnorna i en mängd idrotter som ishockey, alpint, fotboll, handboll, golf osv.

3D-performance heter utbildningen och många intressanta ämnen kommer tas upp. Bland annat dessa som jag ser fram emot väldigt mycket:
- Modern periodisering
- Powerträning
- Studier
Men jag är övertygad om att alla ämnen är relevanta för fysträning och därför kommer vara allt vara väldigt givande!

Tack för din tid och ha en underbar vecka!
 

 

Mycket snack om 3D-träning. Varför?

Hej på er och hoppas ni har fått en bra start på veckan!
Ni som följer träningsindustrin har säkert hört talas om 3D-träning
Ni som har följt mig genom åren har säkert lagt märkte till att jag är positiv till detta.

 

Varför? Och hur började det för mig?
Varför är kanske den enklaste frågan. Den givna anledningen till att träna 3D-träning är för att vi blir bra på det vi tränar och allting är faktiskt 3D.
En regression på 3D-träning skulle kanske hetat 2D-träning och redan där blir det självklart. Varför ska vi utesluta en dimension när vi uppenbarligen lever i 3?

 

För mig
I början av år 2015.
Jag hade precis slagit personbästa i övningen frontböj. En knäböjsvariant där man håller skivstången framme vid nyckelbenen istället för uppe på ryggen.
Jag kände mig riktigt stark i framförallt mina ben!
Andra benövningar lovade samma sak!
Efter en workshop i 3D-träning nere i Ystad körde jag en timmes personlig träning med Seth Ronland.
Ca 30 minuter in i passet kom utfallsstegen och då fick jag en muskelbristning i höger baksida lår…
Ingen allvarlig sådan men ändå en uppenbar skada som jag inte alls kunde ana att jag skulle få. Jag hade ju aldrig varit starkare i mina ben och jag kan inte skylla på andra omständigheter som uppvärmning eller annat heller för den var bra.

 

Should I stay or should I go?
Direkt efter bristningen förstod jag ingenting. Jag kunde lyfta över 100kg i djupa frontböj men jag kunde inte göra utfallssteg med 2 hantlar som vardera vägde kanske 8kg…
Som alla tränare hade jag fått lära mig att styrka är specifikt. Vi blir bra på det vi tränar!
Frontböj innebär att benen framförallt ska generera kraft uppåt.
Utfallsstegen som vi gjorde var ganska snabba, explosiva och hade man kunnat intervjua musklerna på baksida lår under tiden så hade dom varit vansinniga på mig…
- Vad håller du på med?! Inte så här snabbt! Inte så långa steg! Rotera inte in foten! Gör det lugnt och metodiskt för detta klarar vi inte!

Det liknade inget som jag hade tränat på. Jag hade självklart kört utfallssteg enligt det traditionella sättet och jag hade kört mycket baksida lår i form av raka marklyft och maskinträning men tydligen kunde inte strukturen på baksidan av låret hantera hastigheten, förändringarna av steglängderna, olika riktningar på foten när den landade osv.
Styrka är väldigt specifikt och detta fick jag bittert erfara! :)
En tanke som föddes snabbt var att jag ville strunta i denna nya erfarenheten och allt som Seth Ronland presenterade på workshopen och fortsätta plugga på dom vanliga sakerna, gå vanliga utbildningar och träna som vanligt.
Men allt han sa var väldigt logiskt och hur jag än försökte ifrågasätta det han sa så gick det inte eftersom forskningen sa samma sak och logiskt var det ännu mer självklart.
Idag är jag tacksam för att jag valde att fortsätta på denna vägen! Även om det kostade en muskelbristning och jag fick dessutom kasta mycket gammal kunskap om knä över tå, rak rygg, bålträning osv i soptunnan för att lära mig kroppen på riktigt!

 

3D-träning kallas ibland även funktionell biomekaniksträning.
Det är läran om hur kroppens muskler, skelett, bindväv, nervsystem och leder fungerar i dom 3 rörelseplanen som finns.
Enkelt förklarar kan vi säga att det finns 3 rörelseplan eller riktningar att förhålla sig till. Framåt/bakåt, sidled och i rotation.
Det gäller självklart inte bara vår kropp utan dessa rörelseplan är samma ifall man designar flygplan, båtar, bygger hus eller vad som helst. Krafter kan appliceras i 3 rörelseplan för alla.

Jag ska skriva ett inlägg längre fram där jag mer förklarar vad 3D-träning verkligen är. För att undvika att detta blir en hel bok av text får ni nöja er med följande:

Framtiden
Allt gammalt är absolut inte dåligt! När iphone 3 kom ut var det en magiskt bra telefon men idag är denna något förlegad och det är inte för att den har blivit sämre utan för att utvecklingen kring telefoni har gått framåt.
Vissa funktioner är garanterat lika bra som dagens telefoner men på det stora hela är dagens telefoner uppdaterade med de senaste funktionerna och samma sak är det med träning…

Kroppen är gjort för rörelser och rörelser i 3 plan! Ha en underbar vecka allihopa och rör på er mycket!
// Tony

Välkommen!

Välkommen till min blogg!
Detta inlägg är mest en ganska personlig presentation av mig själv och mina tankar om vad du som läsare kommer kunna hitta här.
Jag som skriver här heter Tony Ohlsson och arbetar som personlig tränare här på Motiva Fitness.

Jag är 30 år och har familj med barn, hus och försöker som alla andra få ihop det pusslet dagligen.
Jag har förmånen att få arbeta med mitt stora intresse!
Det stora intresset är såklart hälsa!
Senare år har jag framförallt inriktat mig på hälsa i form av fysisk hälsa.

 

Intresset för träning och hälsa började tidigt när jag spelade fotboll och insåg att min fysik är ett viktig för att bli duktig på min idrott.
Styrketräningen jag gjorde var tyvärr inte anpassad för fotboll så jag blev inte särskilt mycket bättre på planen utan fördelarna var mer estetiska.
Men jag gillade styrketräning och sakta men säkert övergick det till att bli mitt största intresse.

Numera inser jag att hälsa är mycket mer komplext än att bara kunna lyfta tunga vikter i bänkpress, marklyft osv även om det också är bra såklart.
Efter att ha gått många utbildningar inom träning och hälsa, både fysiskt och mentalt, kom den riktiga vändpunkten när jag introducerades för tankeprocessen 3D-Träning.
Även om jag dagligen i flera år hade sökt kunskap, läst forskningsrapporter, pluggat anatomi, pluggat vinklar i knäböj, marklyft osv och verkligen försökt bli riktigt duktig så hade jag missat halva grejen.

 

Träning ska vara roligt!
Träning ska göra mig bättre på det jag vill!
Träning ska göra mig bättre på det jag behöver!

Ibland vet vi klart och tydligt vad vi tycker är roligt. Men ibland behöver vi prova olika saker och ibland samma sak flera gånger innan vi hittar rätt…
Ibland förstår vi tydligt hur vi ska träna för att få det resultatet vi vill. Men ibland behöver vi hjälp ifrån forskningsrapporter och djupare resonemang innan vi hittar rätt.
Ibland förstår vi tydligt våra specifika behov och har lösningar för detta. Men ibland (enligt min erfarenhet är det ofta) behöver vi göra en behovsanalys och en rörelseanalys för att sedan hitta behovet och därefter jobba med det.

 

På denna bloggen kommer du som läsare kunna följa delar av mitt arbete och jag kommer dela med mig av enkla tankeprocesser som du garanterat kommer ha nytta av för att optimera din fysiska hälsa!