Kycklingpaj med spenat & soltorkade tomater

Tja tja! 

På tok förlängesedan va? Nu ska det bli ordning och reda igen!

Vi piggar upp denna gråmulna tisdag mitt i veckan med ett smarrigt middagstips. Paj är ju rätt underskattat har jag insett, man kan fylla med precis vad som, passar perfekt att ha i lunchlådan och under tiden den står i ugnen hinner man städa och diska undan - perfekt! 

Denna pajdegen är fri från gluten & smör men blir ändå väldigt bra. Fett måste man dock ha lite så smöret ersattes med ett bättre alternativ - kokosolja. Vetemjölet blev ersatt med något mer proteinrikt och som enligt mig smakar bättre - sojamjöl & pofiber. Båda finns i nästan alla butiker, risenta har en bra variant av sojamjöl och pofiber hittar man i glutenhyllan.

 

Ingredienser: en mindre paj, 4 portioner.

Pajdeg:

1 ägg

2 äggvitor

1dl keso

1 msk kokosolja

1 dl pofiber

1/2 msk fiberhusk

4 msk sojamjöl

1 msk sesamfrön

salt & peppar

 

Fyllning:

600g tärnad kyckling eller kycklingfärs

200g färsk bladspenat

8 soltorkade tomater i olja

10cm purjolök

2 paprikor, röd eller gul

3 dl matkvarg (Valio har en bra, annars går creme fraiche bra)

1 ägg

2 msk pesto rosso

1 msk tomatpuré 

1 msk kyckling eller grönsaksbuljong

En knippe basilika

Riven ost att toppa med

kryddor: vitlökspulver, paprika, svartpeppar - salt vid behov.

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200g 

Börja med pajdegen, vispa ihop ägg, äggvita & keso noga. Tillsätt resten utav ingredienserna och knåda ihop till en deg, blir den för lös så ta i lite mer sojamjöl. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda sedan detta i ca. 15 minuter.

 

Under tiden pajskalet förgräddas gör fyllningen.

Stek kycklingen. Hacka soltorkade tomater, paprika, purjolök, basilika och vänd ner tillsammans med spenaten, fräs ihop en stund och tillsätt sedan matkvarg, pesto rosso, tomatpuré & buljong/fond. I med kryddorna, snåla inte nu och låt puttra någon minut, smaka av om det behövs salt, detta beror på vad man har för buljong eller fond. Till sist knäck i ett ägg och rör om under tiden, häll fyllningen i pajskalet, toppa med riven ost och grädda sedan 20 minuter.

 

Servera pajen med vitlökssås och en god sallad - ett tips! En blandad grönsallad, fikon, oliver, feta/getost, svartpeppar & en skvätt olivolja passar perfekt till denna paj. 

 

Smaklig måltid :D

// Lollo