Medvetenhet

Hej på er alla underbara!

 

 

Nu är jag här igen med ett nytt blogginlägg som jag hoppas kan ge inspiration, glädje och tankar till er som väljer att ta det till er!
Jag får ofta höra att det mentala är så komplext och svårt att förstå, tufft, jobbigt och man vet inte vilka verktyg man ska använda.
Är det så eller gör vi det mer komplicerat än vad det behöver vara?
Svaret på det är nog ja på båda.
Jag upplever många gånger i mitt coachande att det inte finns någon riktig förståelse för sambandet mellan det fysiska och det emotionella.
Ibland till och med en ganska stor förnekelse till att dessa två har någon som helst koppling till varandra trots att det i forskningen har bevisats om och om igen.

 

Jag ska göra en liten jämförelse så ni själva kan bilda er en uppfattning om hur jag menar och använder nu bilen som ett exempel (ett lysande sådant faktiskt)

 

 

Bilen är en mekanisk maskin som tar oss fram dit vi vill. Om man sköter den väl så kan vi få ha den ”felfri” i många år.
Vår anatomi tex leder, muskler osv skulle kunna symbolisera olika delar av en bil som alla måste fungera för att bilen ska kunna köras. Därför tränar vi bland annat kroppen, våra muskler, konditionen med mera för att på så viss hålla ”bilen i trim”.
Men hur ofta ser ni bilar som kör omkring av sig själva?
Självklart sitter det en förare bakom ratten som har en tanke med bilresan. Personen vet vart den ska och vet mer eller mindre vilka vägar den ska köra och ofta blir det även rutinmässig körning.
Föraren symboliserar medvetenheten.

 

Så på det viset är vi väl medvetna om vad vi måste göra och faktiskt gör det!

 

 

Men alla är kanske inte medvetna om vilka vägar man styr bilen på.
Vissa kör omvägar som slösar onödigt med energi och man kanske inte ens kommer fram dit man vill.
Andra kör på vägar som gör att bilen ständigt måste repareras.

 

Förser man den med det den behöver så rullar den på bra, kanske på ren rutin i detta fallet också.
Men det är en självklarhet att om vi missköter den så kan det stå oss dyrt.
Vi vet ju också att om varningslampan lyser så måste man åtgärda problemet omgående för vi är ju beroende av bilen för att ta oss fram, inte sant?

 

Om vi nu tar och byter ut bilen mot vår kropp som exempel istället vad händer då?
I grunden liknar vår kropp en mekanisk maskin och alla våra delar samverkar med varandra.
Om vi tar hand om och förser den med det den behöver så rullar det på bra och vi har den felfri i många år, men för många är det tyvärr inte alls självklart.
Om vi inte lyssnar till signalerna, ser varningslampan om att något inte står rätt till och åtgärdar problemet omgående då kan det stå oss dyrt, fysiskt och mentalt.
Vi är ju beroende av att vår kropp oavsett ålder eller status ska ta oss dit vi vill inte sant?
Varför är vi då så duktiga på det mekaniska/ tekniska men inte det emotionella?
Precis som jag nämnde ovan med bilen så är det ju solklart att om man inte stannar när oljelampan lyser så kärvar motorn och så är det även med vår kropp.

 

 

Båda har konsekvenser baserat på hur vi hanterat vår kropp eller vårt fordon.

 

Medicinsk forskning visar att det finns klara samband mellan vårt mentala (känslosystem) och vår hälsa 60 - 80 % av alla sjukdomar har emotionella grunder!
Hur kan det då vara så att vi inte arbetar mer för att den biten ska vara hel??

 

Stressmoment utsätts vi för varje dag, vi reagerar flertalet gånger under en dag, under en period, under en livstid på olika händelser som kan sätta igång stress hos oss.  Långvarig, kortvarig, Negativ, men även positiv stress.
Alla våra känslor är svaret på dessa olika händelser.
Känslor kan vi samla på i åratal utan att det påverkar oss särskilt mycket. Eller gör de det?
Våra känslor är en signal på att någonting har hänt eller påverkat oss på olika nivåer. Du kan välja att ta hand om det, skjuta upp det eller avstå helt. Men vart tar det vägen?

 

Vårt undermedvetna däremot kan vi inte lura!
Det ger oss svar och uttrycker sig på sätt som du kanske inte förväntat dig eller uppskattar alls. Det kan handla om allt från oro, ångest, depression till återkommande dagliga tankar om vilken självbild man har som gör att vi inte alltid lever det liv vi vill trots att vi tycker att vi äter rätt, tränar rätt ex antal gånger i veckan, förser oss med det vi tror att vi behöver och därför anser att det räcker för att uppnå optimal hälsa.
 

 

Det finns många därute som aldrig når fram till sin önskade hälsostatus, kanske tappar den på vägen eller aldrig påbörjar den och då måste man ställa sig själv frågan varför?
Kanske börjar vi i fel ände?
 

 

Det gäller att vara medveten om den mentala och emotionella delen som styr och påverkar oss DAGLIGEN!
I många fall tränger vi undan den delen medvetet eller omedvetet.

 

 

Resultatet av det går därför ut i det fysiska då vårt inre inte har något annat sätt att kommunicera med oss. Det försöker förmedla att någonting inte står rätt till oavsett om det är i liten eller stor skala och måste åtgärdas.

Då är det av största vikt att lyssna inåt och faktiskt kommunicera med sin kropp!
Som jag tidigare tog upp, vi har inga större svårigheter att bekosta reparationer eller att göra investeringar i vår materiella värld men den emotionella skjuter vi gärna upp.
Varför?
Jo för att vi är både medvetna och omedvetna om hur lite värde vi sätter på oss själva eller varför.

Oftast görs det när det redan har gått så långt att det blir svårare att åtgärda. Vi finner oss hellre i fysiska och mentala åkommor som i de flesta fall bedövas med bland annat läkemedel eller på andra olika sätt i hopp om att det ska fylla behovet.
Där ligger det i våra egna händer att göra den förändringen.
Varje människa har ett ansvar att ta sin kropp och själ på allvar och framför allt inte blunda för det logiska vare sig det gäller att förebygga ohälsa eller att åtgärda den.

 

 

Är det lätt att träna mentalt?
Nej det är det inte men det är lika givande i vårt inre system som ett träningspass är för det fysiska systemet.
Och ett garanterat fullkomligare resultat mot målet för en hälsa och glädje i helhet för både kroppen OCH själen för den som vill det.....
 

 

” Vad är det för mening att köra en Ferrari om man ändå inte är lycklig i den?”

 

 

Jag hjälper dig gärna att hitta de verktyg just du behöver.
Om du har tankar eller funderingar kring just detta så får du gärna kontakta mig på antonia@motiva.se
Ha det fint så länge

 

 

Ljus och Kärlek / Antonia