Vitkålsgratäng

Såhär lediga soliga dagar är det nog många som drar fram grillen och steker på en riktigt god köttbit, här är ett bra alternativt till den så klassiska potatisgratängen som går minst lika bra att förbereda dagen innan den stora grillfesten, jag lagade själv denna till min familj igår och Mamma utbrast "Det här var ju riktigt gott :D" - toppbetyg! 

Hemlighten till att den blir så härligt krämig är keson, och jag lovar... det smakar inte det minsta keso i slutändan.

 

Ingredienser:

1 stor gratäng, 6 personer.

 

1/2 stort vitkålshuvud 

1 stor morot

3dl matgrädde valfri fetthalt - jag kör på milda mat 4% som fungerar utmärkt.

1dl lättcremefraiche, antingen vitlök/parmesan eller franska örter.

150g keso

1 vitlöksklyfta

1/2dl hackad persilja

1msk kokosolja eller olivolja.

Kryddor efter smak: örtsalt, svartpeppar, persilade

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader, gärna varmluft! 

Strimla vitkålen, riv moroten grovt och pressa vitlöksklyftan i en stor stekpanna och fräs i oljan tills det börjar bli mjukt, ungefär 5-10 minuter. 

Tillsätt matgrädde, keso, créme fraiche & smaka av med kryddorna. Låt puttra ytterligare 5 minuter på svag värme innan hela röran hälls i en ugnsform.

Grädda gratängen i 45 minuter, servera med en köttbit och en stor härlig fräsch sallad!

 

smaklig spis!

Lollo